fbpx

Psst, niet doorvertellen!

27 maart 2020Siroopwafelfabriek

“Psst, niet doorvertellen!” Dat is wat Pieter Willem Kamphuisen aan het begin van de 19e eeuw aan zijn zoon Teunis Pieter vertelt als hij hem de envelop met het zegel overhandigt.

Koekjes van eigen deeg

In 1929 begint Pieter Willem een koekenbakkerij in Gouda. Zijn doel? Koekjes van eigen deeg bakken. Dagenlang, wekenlang probeert hij verschillende soorten deeg, diverse smaakjes en verschillende manieren om koekjes te bakken uit. Alles om precies het juiste deeg voor de allerlekkerste koek te vinden. En we verklappen alvast: hij heeft er heel wat tijd in moeten steken, maar het is hem wel gelukt!

Teunis Pieter bakt verder

In 1933 overlijdt Pieter Willem. Zijn zoon Teunis Pieter neemt de bakkerij over en begint waar zijn vader is gestopt: bij de lekkerste koek van Gouda. En dat doet hij goed, zo goed zelfs dat de toenmalige koning, koning Willem III, zwaar onder de indruk is van de inmiddels beroemde Kamphuisen Siroopwafel. In 1863 krijgt de Siroopwafel dan ook een gouden kroontje van de koning.

Populaire Siroopwafels

Als de koning het een koninklijke onderscheiding waard vindt, dan moet het wel de moeite waard zijn. Dat vonden ze in 1863 en de jaren daarna ook: er breken drukke tijden aan voor Teunis Pieter. Na een tijdje kan hij zich een pand in de Goudse binnenstad veroorloven: Peperstraat 24. Vanuit de Peperstraat vertrekken er regelmatig karrenvrachten vol siroopwafels om de lekkernij te bezorgen bij de groeiende klantenkring.

Vader op zoon

Na Teunis Pieter is Pieter Wilhelmus in 1870 aan de beurt om de deegroller van zijn vader over te nemen. Hij bakt de siroopwafel met evenveel toewijding als zijn vader en opa. De Kamphuisen Siroopwafel wordt intussen alleen maar populairder: de wafel wint medailles in Amsterdam, Batavia en Parijs, wordt internationaal bekend en wordt erg geliefd bij de welgestelden.

En zo verder… Of toch niet?

Zo gaat het verder: na Pieter Wilhelmus gaat de hele Kamphuisen Siroopwafelfabriek nog twee keer over van vader op zoon.

Maar dan komt er een kink in de kabel: in 1969 wil geen enkele Kamphuisen de zaak meer overnemen. De Siroopwafel hangt aan een zijden draadje… Gelukkig is het allemaal goed gekomen. Gelukkig maar, anders hadden we nu die heerlijke siroopwafel niet meer. En dan had Gouda geen Siroopwafel Experience!

Maar wat zat er nou in die envelop?

Maar die envelop waar Pieter Willem Kamphuisen zo geheimzinnig over deed tegen zijn zoon, wat zat daar dan in? Nou, een heel simpel papiertje, maar daarop stond wel een heel belangrijke boodschap, namelijk het recept voor de enige echte Kamphuisen Siroopwafel. En dat recept, dat is nu nog steeds geheim! Zo weet je zeker dat je de enige echte Siroopwafel alleen bij ons kunt krijgen.

Begin je trek te krijgen?

Ben je wel benieuwd hoe zo’n Kamphuisen Siroopwafel dan smaakt? Goed nieuws: je kunt ze online bestellen! De siroopwafels die nu op de band liggen, worden dan voor jou gereserveerd. We pakken ze in als ze afgekoeld zijn en sturen ze direct naar je op. Verser krijg je ze niet! Bestel de siroopwafels nu in onze online shop.