fbpx

Wat is het verschil tussen een stroopwafel en siroopwafel?

20 maart 2024Siroopwafelfabriek

De stroopwafel is internationaal bekend. Wie begint er niet te watertanden als ‘ie zo’n lekkere wafel ziet? Ze zijn het lekkerst als ze net vers zijn opgewarmd. Datzelfde effect heeft onze Kamphuisen Siroopwafel ook op onze bezoekers. Steeds meer mensen staan in de rij bij het Kamphuisen Siroopwafelfabriek voor een vers gemaakte siroopwafel en komen zelfs vaak terug voor nog een pakje.

Maar wat is nu precies het verschil tussen een siroopwafel en een stroopwafel? Is er eigenlijk wel een verschil? Lees snel verder, dan leggen we uit dat het verschil meer dan alleen een letter is.

Siroopwafel versus stroopwafel

De siroopwafel en de stroopwafel verschillen wel degelijk van elkaar. De naam verklapt het al een beetje: tussen een siroopwafel zit siroop en tussen een stroopwafel zit stroop. En siroop en stroop, da’s toch net iets anders.

Siroop is namelijk dunner dan stroop. Dus als je houdt van zo’n wafel die flink plakkerig is, een goeie knapperige bite heeft en waar de siroop nog uit druipt na ieder hap, dan heb je aan de siroopwafel een goeie.

En dan is er nog een verschil tussen de siroopwafel en de stroopwafel: de wafels worden op een andere manier gemaakt. De siroopwafel bestaat uit twee losse, dunne wafels die apart gebakken worden en die ‘samengeplakt’ worden met de siroop. De stroopwafel bestaat dan weer uit één wafel die doormidden wordt gesneden en waar de stroop tussen komt.

Proef je het verschil?

Vroeger werden bijna alle stroopwafels ‘siroopwafels’ genoemd, maar nu zijn siroopwafels een eigen delicatesse waar mensen steeds vaker om vragen. Maar die verschillen in naam en bereidingswijze, proef je die in de praktijk nu echt? We dagen je graag uit om onze Kamphuisen Siroopwafel te proeven. En houd, als je wilt, een stroopwafel in je andere hand om het verschil eens grondig te onderzoeken. Je zult merken: zo’n siroopwafel is toch wel echt andere koek dan een stroopwafel!

De siroopwafel van Kamphuisen: echt Gouds!

Kamphuisen bakt als sinds jaar en dag siroopwafels. Het recept bestaat als sinds 1810 om precies te zijn en het is een van de beste bewaarde geheimen van Gouda. Het gerucht gaat dat het recept ergens in de kluis van de Siroopwafelfabriek te lezen is, maar het is tot heden nog niemand gelukt om deze te kraken! Dat betekent dat je de echte Kamphuisen Siroopwafel alleen bij ons vindt. Het recept is in de geschiedenis van Kamphuisen nooit veranderd, dus de wafels die jij koopt, zijn precies hetzelfde als de wafels die je betovergrootmoeder vroeger at.

Zelf proeven? Dat kan!

Ben je toch wel benieuwd naar het verschil in smaak tussen de siroopwafel en de stroopwafel? Dan nodigen wij je uit om dit zelf te proeven! Bestel een overheerlijk pak Kamphuisen Siroopwafels via onze online shop en laat je verrassen door de smaak van de authentieke siroopwafels. Als je echt wilt proeven wat de verschillen zijn, dagen wij je uit om er een stroopwafel naast te nemen. Neem een hap van beide en je merkt gelijk dat het verschil veel meer is dan alleen een letter!