Siroopwafel vs. stroopwafel: wat is het verschil?

29 april 2020Siroopwafelfabriek

De stroopwafel is internationaal bekend. Wie begint er niet te watertanden als ‘ie zo’n lekkere wafel ziet (liefst net van het ijzer en met restjes stroop die eruit druipen)? Datzelfde effect heeft onze Kamphuisen Siroopwafel op onze bezoekers: ze staan ervoor in de rij en komen vaak terug voor nog een pakje (en nog een, en nog een…).

Maar wat is nu precies het verschil tussen een siroopwafel en een stroopwafel? Is er eigenlijk wel een verschil? Lees snel verder, dan leggen we het aan je uit.

Wil je een siroopwafel of een stroopwafel?

De siroopwafel en de stroopwafel verschillen wel degelijk van elkaar. Het woord zegt het al: tussen een siroopwafel zit siroop en tussen een stroopwafel zit stroop. En siroop en stroop, da’s toch net iets anders.

Siroop is namelijk dunner dan stroop. Dus als je houdt van zo’n wafel die flink plakkerig is en waar de siroop nog uit druipt, dan heb je aan de siroopwafel een goeie.

En dan is er nog een verschil tussen de siroopwafel en de stroopwafel: de wafels worden op een andere manier gemaakt. De stroopwafel bestaat uit één wafel die doormidden wordt gesneden en waar de stroop tussen komt. De siroopwafel daarentegen bestaat uit twee losse, dunne wafels die apart gebakken worden en die ‘samengeplakt’ worden met de siroop.

Proef je het verschil?

Vroeger werden bijna alle stroopwafels ‘siroopwafels’ genoemd, maar nu zijn siroopwafels een zeldzaamheid en kennen mensen vooral de (Goudse) stroopwafel. Maar En die verschillen in naam en bereidingswijze, proef je die in de praktijk nu echt? We dagen je graag uit om onze Kamphuisen Siroopwafel te proeven. En houd, als je wilt, een stroopwafel in je andere hand om het verschil eens grondig te onderzoeken. Je zult merken: zo’n siroopwafel is toch wel echt andere koek dan een stroopwafel!

De siroopwafel van Kamphuisen: echt Gouds!

Kamphuisen bakt als sinds jaar en dag siroopwafels. Het recept bestaat als sinds 1810 om precies te zijn, en het is nog steeds geheim. Dat betekent dat je de echte Kamphuisen Siroopwafel alleen bij ons vindt. Het recept is in die dik 200 jaar nooit veranderd, dus de wafels die je nu bij Kamphuisen koopt, zijn nog precies hetzelfde als de wafels die je betovergrootmoeder vroeger at.

Zelf proeven? Dat kan!

Ben je toch wel benieuwd naar het verschil in smaak tussen de siroopwafel en de stroopwafel? Dat verschil kunnen we je moeilijk uitleggen, dat moet je gewoon proeven. Bestel in onze online shop een pakje Kamphuisen Siroopwafels en je zult zien dat ze 200 jaar geleden ook al wisten wat lekker was! ????

Voor iedereen die het verschil tussen de siroopwafel en de stroopwafel goed tot zich wil laten doordringen, verkopen we in onze shop ook stroopwafels. Bestel ze gelijk mee en doe uitgebreid onderzoek naar de verschillen tussen de twee wafels!