fbpx

Het geheime siroopwafelrecept

27 maart 2020Siroopwafelfabriek

“Psst, niet doorvertellen!” Dat is wat Pieter Willem Kamphuisen aan het begin van de 19e eeuw aan zijn zoon Teunis Pieter vertelt als hij hem de envelop met het zegel overhandigt. Het is het begin van de Kamphuisen Siroopwafel zoals wij deze nu nog steeds kennen.

Koekjes van eigen deeg

In 1929 begint Pieter Willem een koekenbakkerij in Gouda. Zijn doel is om uiteindelijk koekjes van eigen deeg te bakken. Wekenlang probeert hij verschillende soorten deeg, smaakjes en manieren om koekjes te bakken uit. Alles om precies het juiste deeg voor de allerlekkerste koek te vinden. En we verklappen alvast: hij heeft er heel wat tijd in moeten steken, maar het is hem wel gelukt! De uitkomst was de Kamphuisen Siroopwafel met zijn kenmerkende smaak.

Teunis Pieter bakt verder

In 1833 overlijdt Pieter Willem. Zijn zoon Teunis Pieter neemt de bakkerij over en begint waar zijn vader is gestopt: het perfectioneren van de lekkerste koek van Gouda. En dat lukt hem! De siroopwafel smaakt zelfs zo goed dat de toenmalige koning, koning Willem III, zwaar onder de indruk is van de inmiddels beroemde Kamphuisen Siroopwafel. In 1863 krijgt de Kamphuisen Siroopwafelfabriek een gouden kroontje van de koning. Vanaf dat moment mogen wij met trots vermelden dat wij een koninklijke onderscheiding hebben.

Populaire siroopwafels

Als de koning het een koninklijke onderscheiding waard vindt, dan moet het wel de moeite waard zijn. Dat vonden ze in 1863 en de jaren daarna ook: er breken drukke tijden aan voor Teunis Pieter. Na een tijdje kan hij zich een pand in de Goudse binnenstad veroorloven: Peperstraat 24. Vanuit de Peperstraat vertrekken er regelmatig karrenvrachten vol siroopwafels om de lekkernij te bezorgen bij de groeiende klantenkring.

Een echt familiegeheim

Na Teunis Pieter is Pieter Wilhelmus in 1870 aan de beurt om de deegroller van zijn vader over te nemen. Hij bakt de siroopwafel met evenveel toewijding als zijn vader en opa. De Kamphuisen Siroopwafel wordt intussen alleen maar populairder: de wafel wint medailles in Amsterdam en gaat zelfs de grenzen over naar Parijs. Vanaf dat moment zijn de siroopwafels internationaal bekend en worden ze erg geliefd bij de welgestelden. Dat betekent echter niet dat de siroopwafels alleen voor de bovenklasse is. Iedereen vindt zijn of haar weg naar onze locatie aan de Peperstraat. Ondertussen zijn we enkele generaties en een overname verder, maar is er niks veranderd aan het unieke recept.

Maar wat zat er nou in die envelop?

Maar die envelop waar Pieter Willem Kamphuisen zo geheimzinnig over deed tegen zijn zoon, wat zat daar dan in? Nou, een heel simpel papiertje met een heel belangrijke boodschap. Niks minder dan het geheime recept voor de enige echte Kamphuisen Siroopwafel zat in het envelop. En dat recept, dat is nu nog steeds geheim! Zo weet je zeker dat je de enige echte Siroopwafel alleen bij ons kunt krijgen. Tegenwoordig wordt deze zelfs achter een kluis bewaard. Wie weet lukt het jou wel om deze te kraken.

Begin je trek te krijgen?

Ben je wel benieuwd hoe zo’n Kamphuisen Siroopwafel dan smaakt? Goed nieuws: je kunt ze online bestellen via onze webshop. De siroopwafels die nu op de band liggen, worden dan voor jou gereserveerd. We pakken ze in als ze afgekoeld zijn en sturen ze direct naar je op. Verser krijg je ze niet! Natuurlijk zijn ze veel lekker als je ze bij ons op locatie komt proeven. De prachtige locatie maakt dat de smaak van de siroopwafel echt tot zijn recht komt.