fbpx

De echte Goudse stroopwafels

18 september 2018J Anker

De siroopwafel vs. de stroopwafel

Gek eigenlijk, dat dat heerlijke koekje in bijna heel het land een stroopwafel heet, en dat we het bij Kamphuisen een siroopwafel noemen. Hoe is dat zo gekomen? En zijn de siroopwafels van Kamphuisen dan wel echte Goudse stroopwafels? In deze blog een klein stukje geschiedenis.

De stroopwafel werd ruim 200 jaar geleden voor het eerst gemaakt in de bakkerij in Gouda. Na het succes dat Kamphuisen ermee had, werden er door ruim honderd bakkers in heel Gouda stroopwafels gebakken. Je kunt dus wel stellen dat de Goudse stroopwafels behoorlijk populair waren. Toch duurde het nog bijna honderd jaar voordat de stroopwafel ook buiten Gouda gebakken werd.

Stroopwafel of siroopwafel?

Maar waar komt toch dat verschil tussen de echte Goudse stroopwafels en de siroopwafels van Kamphuisen? Dat is simpeler dan je misschien denkt. De wafel van Kamphuisen was altijd al een ‘siroopwafel’.

Siroop en stroop zijn niet hetzelfde. Siroop is dunner en daardoor makkelijker te gebruiken bij het maken van wafels. Elke bakker heeft zijn eigen siroop en die smaken allemaal nét anders. Daardoor kan het dat de siroop- of stroopwafels van iedere bakker anders smaken.

Vroeger heette vrijwel alle stroopwafels siroopwafels, door de karamelsiroop die tussen de wafels zit, maar tegenwoordig worden ze juist vaker stroopwafels genoemd.

Bij Kamphuisen zijn we trots op onze historie en daarom noemen we ze nog steeds siroopwafels. Geloof je niet dat je het verschil proeft? Kom maar eens langs in onze Siroopwafel Experience in hartje Gouda!

Echte Goudse stroopwafels? De siroopwafels van Kamphuisen!

De stroopwafel werd voor het eerst gemaakt in 1810 in de bakkerij van Kamphuisen. Onze siroopwafels zijn dus dé echte Goudse stroopwafels. Benieuwd hoe de eerste generatie Kamphuisen bakkers op het idee kwam om stroopwafels te maken? Kom naar onze Experience in Gouda en maak kennis met Pieter Willem Kamphuizen (dat toen nog met een ‘z’ werd geschreven), de eerste siroopwafelbakker uit 1810.

Tijdens de Experience leer je alles over hoe de traditionele Kamphuisen siroopwafel toch zo lekker komt! De siroopwafels zijn door de krokante koek en de smaakvolle karamelsiroop namelijk een ware inspiratiebron voor andere stroopwafelbakkers. Maar het recept, dat is nog steeds strikt geheim! Wil je de échte Kamphuisen wafels proeven? Kom dan naar de winkel in Gouda (Markt 69) of bestel in onze webshop.

Bij Kamphuisen zijn we trots op onze historie en daarom noemen we ze nog steeds siroopwafels.