De Kamphuisen Siroopwafel is niet alleen een lekkernij, hij heeft ook een erg lange geschiedenis. Wist jij dat onze wafel meer dan 200 jaar geleden al werd gegeten?! Ondanks dat dit lang geleden is, is het recept nooit veranderd. Het recept zit sinds 1810 in een verzegelde envelop en wordt zo geheim gehouden.
De grondlegger achter het geheim van Kamphuisen is Wilhelmus Kamphuisen geboren in 1739 in Gullickerland net over de grens in Duitsland. Hij is overleden in 1812 te Gouda. Samen met zijn vrouw zat hij in de kousenhandel. Hij verhuisde naar Gouda en ging wonen en werken in een pand aan de Korte Tiende, waar hij zijn kousenhandel voortzette.
Zijn zoon Pieter Willem wordt in 1778 geboren en neemt rond 1803 de kousenhandel van zijn ouders over. Het is een slechte tijd en rond 1810 besluit Pieter Willem om koeken te gaan verkopen. Begin familiebedrijf.
Hij heeft er veel plezier in om een mooi recept uit te dokteren. Na veel proeven en proberen ontwikkelt hij de siroopwafel. De koek bestaat uit twee wafels met siroop ertussen. De Kamphuisen Siroopwafel blijkt een enorm succes. Het vermaarde recept van de wafel wordt altijd geheim gehouden; in een verzegelde enveloppe uit 1810.
Shop Proef onze overheerlijke wafelsIn 1829 begint Pieter Willem een heuse koekenbakkerij op de Gouwe 19, hoek Peperstraat. Later koopt hij het pand op de Peperstraat 2 erbij, waar de banketbakkerij wordt gevestigd op de begane grond.
In 1833 overlijdt Pieter Willem. Voor zijn overlijden is het geheime recept van de Kamphuisen Siroopwafel met zorg en geheimhoudingsplicht overgedragen aan zijn zoon Teunis Pieter, die de koekenbakkerij van zijn vader heeft overgenomen.
De Kamphuisen Siroopwafel ontwikkelt zich door de jaren heen tot de delicatesse onder de Goudse siroopwafels. Dat is ook Koning Willem de III niet onopgemerkt gebleven en daarom wordt de Kamphuisen Siroopwafel in 1863 door Koning Willem de III bekroond met een gouden kroon.
De wafel is niet aan te slepen en Teunis Pieter koopt rond 1865 het pakhuis op de Peperstraat 24. Daar wordt het paard van het paard en wagen op de binnenplaats gestald. De wagen, die later wordt vervangen voor een bakkersauto, staat achter de dubbele deuren op de Peperstraat 24. Teunis Pieter maakt van de koekenbakkerij een koeken- en banketbakkerij. Ook Teunis Pieter bakt met liefde en toewijding en blijft zijn baksels door ontwikkelen en zodoende de kwaliteit verbeteren.
In 1870 neemt Pieter Wilhelmus de koeken- en banketbakkerij van zijn vader over. Met geheimhoudingsplicht wordt het vermaarde recept van de Kamphuisen Siroopwafel met zorg aan hem overgedragen. Ook Pieter Wilhelmus blijft met liefde en toewijding de producten door ontwikkelen. De kwaliteit van de producten staat op de eerste plaats. Het moderniseren van de winkel vinden de Kamphuisen families van minder belang. De Kamphuisen Siroopwafel sleept vele prijzen binnen op de beurzen. In Amsterdam, Batavia en Parijs worden medailles gewonnen. De Kamphuisen Siroopwafel krijgt internationale faam en de producten worden onder andere geleverd aan notabelen en anderen welgestelden.
In 1912 neemt Jacobus Gerardus Cornelis de zaak over van zijn vader. Opnieuw wordt het recept van de Kamphuisen Siroopwafel met zorg en geheimhoudingsplicht overgedragen. Het paard en wagen waarmee de bestellingen binnen en buiten Gouda worden vervoerd, wordt vervangen door een transportfiets. Bodes brengen de producten met de trein naar de delicatessenwinkels in de grote steden. Nog later wordt er op een motor gereden en wordt er een bakkersauto aangeschaft.
Na Jacobus wordt het vermaarde en geheime recept voor de laatste keer met zorg en geheimhoudingsplicht in de familie overgedragen aan de zoon van Jacobus: Cornelis Martinus. Ook hij werkte met liefde en toewijding aan de siroopwafel en bij het 150 jarig bestaan van de Kamphuisen Siroopwafel in 1960 krijgt Kamphuisen van Koningin Juliana het predicaat Hofleverancier. Ondanks de liefde die Cornelis Martinus heeft voor het bakkersvak, waarschuwt hij zijn kinderen voor de zwaarte van het vak en de magere verdiensten.
In 1969 overlijdt Cornelis Martinus. Geen van zijn kinderen wil de zaak overnemen. De vrouw van Cornelis Martinus ziet zich genoodzaakt het bedrijf, met zes man personeel voort te zetten. Al snel wordt het haar teveel en zet ze het pand aan de Gouwe 16 en de inboedel te koop. Dan komt de in Gouda befaamde banketbakker Verweij langs. Hij ziet wel brood in het bekroonde en internationaal erkende product en wil de Kamphuisen Siroopwafel een tweede leven geven. Het patent op het befaamde recept van de Kamphuisen Siroopwafel wordt met geheimhoudingsplicht aan hem verkocht. Ook neemt hij een van de laatste siroopwafelbakkers uit de Kamphuisen bakkerij mee naar zijn bakkerij aan de Markt 69. Vanaf dan scheiden de wegen tussen de familie Kamphuisen en de productie van de siroopwafel.
Door de vele bezoekers in Gouda zijn zijn wafels niet aan te slepen. Toch maakt Verweij zich zorgen. De vraagt stijgt, maar zijn wafels worden nog altijd met de hand gebakken. Daarom besluit hij het bakproces te gaan automatiseren. Hij vindt een oven bouwer die een oven wil bouwen, speciaal voor de Kamphuisen Siroopwafel.
In 1995 meldt de bekende, befaamde Goudse banketbakker Jan Anker zich bij Verweij. Hij wil graag het geheime recept van de Kamphuisen Siroopwafel kopen. Anker is boerenzoon en weet waar de eerlijke producten waarmee hij werkt vandaan komen. Als je weet met welke liefde en toewijding de boeren hun producten hebben vervaardigd, dan kun je die eerlijke producten met dezelfde liefde en toewijding in je producten verwerken. En die liefde proef je. Anker koopt het patent van het geheime en vermaarde recept van de Kamphuisen Siroopwafel en de siroopwafeloven van Verweij. Het recept wordt vandaag de dag nog altijd bewaard in de kluis van de siroopwafelbakkerij.
Jan Anker is altijd aan het ontwikkelen, hij zet de dingen graag in beweging. Met veel geduld en toewijding verbetert hij de oven vanuit de zijn bakkerij in Waddinxveen. Na in zijn vrije uurtjes maanden te hebben ontwikkelt, gesleuteld en gedacht, wordt een droom waarheid, de vol automatische siroopwafel machine is geboren. De siroopwafels vliegen uit de oven op de lopende band, worden gesmeerd, gekoeld en verpakt. Zo gaat de delicatesse onder de Goudse siroopwafels kakelvers de doos in op reis naar misschien wel de andere kant van de wereld.
De volautomatische siroopwafelmachine verhuist terug naar Gouda. In de stad waar Kamphuisen groot geworden is en op het adres waar bakker Verweij de Kamphuisen Siroopwafel ooit al bakte – op de Markt 69 in hartje Gouda – opent de Kamphuisen Siroopwafelfabriek haar deuren voor het publiek. Hiermee is de productie van deze Goudse delicatesse na 6 jaar gelukkig weer terug in Gouda, zoals het hoort. Jan Anker en zijn zonen heten je van harte welkom in de Siroopwafelfabriek en wensen je een smakelijke voorzetting!
Ervaar zelf het geheim